ΕΣΠΑ banner

Κανόνες ασφαλείας για νωπό κρέας

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ?

ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ?

Συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τους καταναλωτές και οι όποιες αυξάνονται από τα μέσα μαζικής ενημερώσεις. Στο παρελθόν έχουν προκύψει τροφικά σκάνδαλα, τα οποία κυρίως οφείλονται σε ασθένειες  ζώων. Μερικές από αυτές τις ασθένειες, ωστόσο, έχουν λίγη ή καμία επίπτωση στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Άλλες μπορεί να εγκυμονούν κίνδυνο τροφικής μετάδοσης, αλλά ο αντίκτυπός τους στην ανθρώπινη υγεία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσω ενός συνδυασμού πρακτικών μέτρων ελέγχου υγείας των ζώων και υγιεινής των τροφίμων.

Στις σύγχρονές εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων,  στις μονάδες εκτροφής και στα σφαγεία των ζώων απαιτούνται μέτρα προλήψεις και ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των τελικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των μονάδων και των εταιρειών που απασχολούνται με την τροφική αλυσίδα είναι ενταγμένα σε ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας τροφίμων.

Η ευρωπαϊκή ένωση για την εξασφάλιση ασφαλών προϊόντων καθιέρωσε και είναι πλέον νομοθετική απαίτηση για όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα, η εφαρμογή συστήματος HACCP (Ανάλυση Κινδύνων Κρίσιμών Σημείων Ελέγχου).

Το σύστημα  HACCP είναι βασισμένο στην απλή λογική ότι :

« ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ»

Αρχικά το HACCP αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ΄60, στις Ηνωμένες Πολιτείες για την διασφάλιση των τροφίμων που θα προμηθευόταν και θα κατανάλωναν οι αστροναύτες της NASA. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε όχι μόνο για να ανταποκρίνεται στα ακριβέστερα ποιοτικά πρότυπα για το τελικό προϊόν, αλλά και για να ελέγχει με προσοχή όλες τις πτυχές της διαδικασίας παραγωγής, εξασφαλίζοντας τον αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων πιθανών κινδύνων σε ένα διαστημικό περιβάλλον.

Η Ανάλυση Κινδύνου Κρίσιμών Σημείων Ελέγχου (HACCP) είναι η μελέτη επικινδυνότητας των τροφίμων, ώστε να εξαλειφτούν και να ελέγχονται οι πιθανοί βιολογικοί, χημικοί ή φυσικοί κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος.  Το σύστημα HACCP αρχίζει από τον έλεγχο των πρώτων υλών, των συστατικών και των υλικών συσκευασίας, συνεχίζεται κατά την διάρκεια της επεξεργασίας, της αποθήκευση, της συσκευασίας και της διακίνησης των προϊόντων. Η εταιρείες που εφαρμόζουν σύστημα ποιότητας πρέπει να παρέχουν λεπτομερή τεκμηρίωση που δείχνει ότι έχουν ένα αποδοτικό σύστημα HACCP σε ισχύ και ότι αυτό το σύστημα όχι μόνο εφαρμόζεται αλλά λειτουργεί με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο και είναι κατάλληλο για το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας των προϊόντων.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι κοινή ευθύνη όλων όσοι εμπλέκονται,  «από το αγρόκτημα έως το πιρούνι». Παρότι η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα σε όλη την τροφική αλυσίδα εώς το σημείο της αγοράς, τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής των τροφίμων είναι ακόμα σημαντικότερα κατά την αποθήκευση, τον χειρισμό και την προετοιμασία στο σπίτι. Επομένως, οι καταναλωτές πρέπει να επιμεριστούν την ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων μέσα στο σπίτι και να ακολουθήσουν μερικές απλές διαδικασίες για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας.

Αυτές μπορούν να συνοψιστούν σύμφωνα με τη στρατηγική των «5 κλειδιών για ασφαλέστερα τρόφιμα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO):

  • Να κρατάτε τις περιοχές και τον εξοπλισμό προετοιμασίας τροφίμων καθαρά και να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν ετοιμάσετε ή καταναλώσετε φαγητό.
  • Να χωρίζετε τα ακατέργαστα και τα μαγειρευμένα τρόφιμα τόσο κατά την αποθήκευση όσο και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.
  • Να μαγειρεύετε το κρέας επιμελώς σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70°C για να καταστρέφετε τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς
  • Να διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες, μικρότερες των 5°C ή μεγαλύτερες των 60°C, για να εμποδίζετε την ανάπτυξη των μικροοργανισμών
  • Να χρησιμοποιείτε ασφαλές νερό και πρώτες ύλες, αποφεύγοντας την κατανάλωση ακατέργαστων κρεάτων ή αβγών, μη παστεριωμένου γάλακτος και μη επεξεργασμένου νερού.

Η εταιρεία μας εφαρμόζει σύστημα HACCP σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνές πρότυπου ISO 22000:2005 και είναι πιστοποιημένη για την επάρκεια των διαδικασιών και την λειτουργικότητα του συστήματος από τον φορέα πιστοποίησης TUV HELLAS, από το 2006. Επίσης η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με της απαιτήσεις του διεθνές πρότυπο ISO 9001:2008.